Google wil natuurlijk de beste resultaten bieden. Google heeft een goed imago en daarom vindt een ongelooflijk groot gedeelte van alle zoekopdrachten via hun zoekmachine plaats. Die reputatie willen ze hoog houden, door gebruikers de best mogelijke ervaring te geven. Ze kijken daarom naar van alles. Één van hun criteria is: hoe snel laadt de pagina die we voorstellen eigenlijk?

Een langzaam ladende pagina is killing. Herinner jij je nog de laatste keer dat je 5 a 10 seconden hebt gewacht voordat een pagina was geladen? Waarschijnlijk niet. Er is zoveel te doen op het web, dat 10 seconden wachten onnatuurlijk lang is. Wat stiekem best ironisch is, aangezien we toch gemiddeld zo'n 14 minuten reclame op TV krijgen voorgeschoteld. Desondanks, is het wel waar.

De grootste oorzaak van een lange laadtijd is op de meeste websites afbeeldingen. Je hebt een mooie foto gemaakt met je iPhone, maar die is misschien al wel 1 MB groot. Behalve dat je 1/1000e van iemand zijn internetbundel afneemt, zorg je er ook voor dat de pagina langer moet laden. En nu denk je misschien: maar ik heb helemaal m'n best gedaan op een kwaliteitsfoto, ik heb gehurkt die hoek gepakt omdat mijn foto op die manier het best tot z'n recht komt. Maar een groot gedeelte van de bestandsgrootte van je foto komt door overbodige informatie. Meta-data, noemen we dat. Dit is informatie over de foto - die voor de gebruiker helemaal niet interessant is. Of wat dacht je van tientallen varianten op de kleur blauw in je foto, terwijl als je daar dezelfde kleur blauw voor kiest - niemand het verschil zal zien. We noemen dit comprimeren. Comprimeren, het verkleinen van je afbeeldingen, zonder kwaliteitsverlies.

Een makkelijke manier om je afbeelding te comprimeren, is via een website als TinyPNG. Daar kan je je afbeelding uploaden. Je krijgt vervolgens een versie van die afbeelding zonder meta-data terug. En die is heel veel kleiner dan je afbeelding eerst was. Leuk voor je bezoeker, die niet z'n databundel ziet verdampen. En leuk voor Google, die jou website-snelheid ineens on steroids ziet.